Noord Belize - Reisverslag uit Chetumal, Mexico van Rowena - WaarBenJij.nu Noord Belize - Reisverslag uit Chetumal, Mexico van Rowena - WaarBenJij.nu

Noord Belize

Door: Rowena

Blijf op de hoogte en volg Rowena

08 November 2005 | Mexico, Chetumal

San Ignacio - Orange Walk/Lamanai - Caye Caulker - Bermudian Landing (Baboon Sanctuary)- Chetumal (Mexico!)

Zondag 30 oktober - Een vijfde van mijn reis zit er alweer op. Zondag was een beetje een 'verloren' dagje. De mijnheer van onze accommodatie waarschuwde ons voor de orkaan. (Alpha of Beta). Deze kon misschien richting Belize komne. Niet verstandig dus om naar Caye Caulker te gaan. We hebben besloten om het risico maar niet te nemen en het op save te spelen. We hebben een echte luierdag gehad. San Ignacio is na Belie City de grootste stad van Belize. Maa ook niet echt groot! Beetje rondgelopen, geshopt en ge-internet. Leuk om wat familie/vriendinnen even te hebben gesproken via msn!

Maandag de bus gepakt van San Ignacio via Belize City naar Orange Walk. Hier hadden we een wat luxere kamer genomen. Zelfs een tv met meer dan 50 zenders! Heel wat film gekeken die 2 avonden dat we daar waren! :-)

Dinsdag hebben we een tour naar Lamanai gedaan. 1,5 uur op de 'rivier van de vreemdelingen/buitenlanders'. Wel grappig dat de rivier vroeger deze naam had gekregen en dat er nu elke dag daar vele touristen met een bootje opvaren! ;-) Heel veel verschillende soorten vogels gezien. We hadden een gids mee die er veel van wist, helaas vertelde die alles een beetje monotoom. Bruine kleine vleermuisjes gezien op de bomen. Helaas nog geen krokodillen of zeekoeien gespot, die hier wel voor schijnen te komen. Het blijkt wel heel zeldzaam te zijn om een zeekoe tegen te komen. onze gids had er vorige maand een voor het laatst gezien! Lamanai is ook een Maya stad. Hier kan je goed zien dat de Maya's in lagen werkten. Als ze een nieuwe/grotere tempel wouden dan bouwden ze een nieuwe laag over de oude tempel heen. Nog een andere soort toucan gezien. Er komen 3 soorten toucans voor in Belize. Heel mooi met een knalgele snavel. Grote mooie vlinders die rondfladderden en libelles in verschillende kleuren.

In Orange Walk hebben de mensen vele verschillende nationaliteiten. Hier vind je ook de gemeenschap van de memomieten/amish. Deze mensen schijnen te zijn overgekomen uit Duitsland. De klederdracht is heel opmerkelijk. Ze hebben allemaal een hoedje op, ook de vrouwen. De vrouwen hebben ook nog een zwarte doek om de haren. Heren een lange (tuin) broek met brutella's en een blouse. Dames hebben een lange jurk aan. Lekker warm voor hier dus! Deze mensen hebben geen radio, tv, telefoon of elektriciteit. Traktor gebruiken ze alleen als die doormiddel van paarden word voortbewogen.

Woensdag zijn we van Orange Walk met de bus via Belize City en vervolgens met de boot naar Caye Caulker gegaan. De ferry/boot was best wel aardig. Een rustig ritje dit keer! Deze boot was ook wel iets groter dan dat we tot nu toe gewend waren! Het was ongeveer een uur naar het eiland. Natuurlijk stonden er alweer mensen klaar op het eiland die ons naar accommodatie wouden brengen. (daar krijgen ze een kleine bijdrage voor van het hotel/acc). We hebben dit keer voor een iets goedkopere accommodatie gekozen. Wel krijg je er dan gratis een kakkerlak en krabben erbij. Donderdag nacht heeft een krab onder mijn bed me gewoon wakker gehouden! Ik dacht het zou toch niet waar zijn? Vast buiten, maar nee hoor, hij zat gewoon vrolijk onder mijn bed rond te wandelen!!! De volgende nacht kwam ik erachter dat het een hele familie krab was die in onze accommodatie verbleef. 3 verschillende grotes. Best wel schattig eigenlijk!
Dit eiland is echt heel anders dan Tobacco Caye. Caye Caulker is groot! Ze hebben hier zelfs een supermarktje, een bakker, brandweerstation, politiebureau en zelfs een soort sportschool!
Susan en ik worden (net als alle andere dames) door alle mannen op straat aangesproken. Soms worden we er een beetje moe van, maar het is wel vooral lachen. Die kerels die ons aanspreken zijn trouwens overal in Belize. Maakt niet uit waar we zijn.
Een beetje het eiland verkend, het is nog steeds laagseizoen.

Donderdag hebben we een snorkeltrip gedaan. Dit was van half 11 tot 5. Was echt heel leuk en gezellig. Van de 15 mensen die meegingen waren er wel 11 uit Nederland! Wel heel leuk om lekker Nederlands te kletsen. Bemanning was erg aardig. We zijn op 3 plaatsen gestopt om te snorkelen. Bij de 1e stop hebben we zelf even rondgesnorkeld. Hier was het echt veel mooier dan bij Tobacco Caye. Veel en mooi gekleurde vissen. Koraal was hier ook mooier en intacter, waarschijnlijk omdat bij een rif was en het water daar dieper is. Het koraal word niet zo snel beschadigd door de toeristen. Als koraal ook maar een kleine aanraking krijgt dan gaat het dood. Dit duurt vele jaren om weer te herstellen. Een vis die ik echt heel mooi vond, was niet zo groot, maar was blauw met felblauwe stipjes. Echt heel mooi! (1tje voor in ons aquarium later, Maarten? ;-)
2e stop hebben we stingrays (grote pijlstaartroggen) en nurse sharks (verpleegsterhaaien) gezien. Daar ook nog mee gesnorkeld. Deze roggen waren echt groot! Waanzinnig om zo dicht bij te mogen komen.
3e stop hebben we grote papagaaivissen gezien (mooie kleuren) en een grote groene murray (aal).
De 2e en 3e stop zwom iemand van de bemanning voor ons uit en vertelde ons wat voor vissen, koraal en schelpen we tegen kwamen. Op de terugweg het zeil gebruikt, terug gezeild naar Caye Caulker. Op de zeilboot nog wat rumpunch en nacho's gekregen. Heel relaxed. Leuke boottrip.
'S avonds naar een reggae bar geweest. Was wel heel leuk. Zo'n rasta vent die allemaal grappige liedjes zingt. :-) Erg gelachen.

Vrijdag zouden we eigenlijk een manatee tocht gaan doen. Kijken of we dit keer de zeekoeien konden spotten. Helaas waren er te weinig mensen hiervoor, dus hebben we maar weer een 'rustdag' gehouden. Veel regen gehad, dus niet echt van het strandje genoten.´S avonds weer naar de raggea bar en daarna zelfs naar een heuze disco geweest. Daar hebben we weer erg kunnen lachen. Het leuke is dat het echt een plek van de locals is en er maar een handje vol toeristen waren. Erg geslaagde avond. :-) Zo leuk dat we het zaterdagavond herhaald hebben. Er waren wel wat andere toeristen mee en dan is het wel leuk om dit te doen. Zonder hun hadden we ons denk ik niet zo op ons gemak gevoelt in de disco...

Zaterdag ging de manatee/zeekoeien tocht dan eindelijk door! En we hebben ze eindelijk gezien! Eerst gingen we met de boot naar een afgelegen eilandje om daar te snorkelen en te lunchen. En we kregen een onwijs leuke extra op onze tocht: dolfijnen! Er waren er een stuk of 5 die we echt goed konden zien zwemmen! Heel erg leuk om die in het wild tegen te komen!
Daarna dus op zoek naar de zeekoeien. Er is een gebied waar er zo´n 10 a 15 zitten. Ze ´wonen´ daar dus met veel geduld is de kans hier groot dat je ze gaat zien. De gids bewoog de boot voort doormiddel van een lange stok, om zo de zeekoeien niet weg te jagen. Eerst waren we te stil, waardoor ze niet kwamen. We zagen ze alleen van een afstandje met de snoet omhoog gaan. Dit vonden we natuurlijk al geweldig, we hadden ze eindelijk gezien! Zoooo blij! :-) We hebben heel lang gewacht maar uiteindelijk kwamen ze dicht bij onze boot. Susan was liedjes aan het zingen om ze te lokken, omdat onze gids zei dat we te stil waren (waarschijnlijk vanwege de spanning) en dit bleek dus te werken! Op het gegeven moment waren er zo 3 bij elkaar bij onze boot en onder onze boot. Ze waren gezellig aan het spelen. Het zijn wel hele lompe grote beesten. Waanzinnig blij natuurlijk! Visjes, dolfijnen en zeekoeien gezien!

Zondagochtend nog grote hagedissen gespot voor onze accommodatie. Ik vind die beesten echt heel erg indrukwekkend en mooi. Met weinig slaap de boot gepakt richting Belize City. Het werd echt tijd om weer verder te gaan. Mensen op het eiland begonnen ons te herkennen en wij hun. Er zijn zoveel andere mooie plaatsen om nog te bekijken.

Vanaf Belize City verder naar Bermudian Landing. Dat is een plaatsje tussen Belize City en Corazol. Hier is de Baboon Sanctuary, een park van de black howler monkeys(brul apen in het Nederlands-denk ik-)
In dit wederom kleine plaatsje hadden ze een voetbaltoernooi. Begon echt wel even te kriebelen! Zin om weer eens te voetballen! Meisjes/vrouwen voetballen niet in Belize.

We kregen een korte rondleiding door een stukje van het park. Al gauw horen en zagen we de zwarte apen. Er zat een heel stel dichtbij in de boom. Al helemaal onder de indruk dat we ze van zo dichtbij konden zien (niet verwacht) mochten we ze ook nog bladeren en vruchten voeren! Ook was er een aap die een heel kleintje bij zich droeg. Ze worden brulapen genoemd omdat ze als ze zich bedreigd voelen of als er gevaar is ze onwijs hard kunnen brullen. Heeel erg luid. Je zou niet verwachten dat al dat lawaai van die apen vandaan komt. Verderop langs de rivier nog een paar leguanen gezien. Een hele mooie rode en bruine. Wel goed zoeken, want over het algemeen hebben ze aardige schutkleuren. Later zijn Susan en ik er nog een keer heen gewandeld om te kijken, maar het is toch een stuk lastiger om ze zonder gids te vinden! Ook werden we lek geprikt door de muggen (we zaten daar in de jungle) dus dat was niet zo´n lange wandeling! ;-)

´S avonds zouden we een nachtwandeling gaan maken. We hebben gewoon geslaapwandeld in de jungle! We waren zo moe. Een gids was mee en dan Susan en ik. Best wel eng zo in het begin. Een heel stuk de jungle ingelopen met een zaklampje. Sommige stukken deden we de lampen uit zodat we goed konden luisteren naar de geluiden van de dieren in de jungle.
We hebben vrij weinig (tot niks)geluiden gehoord van de apen en een katachtig soort wat er voor schijnt te komen. Ze hadden ons wel gezegd dat de kans klein is om zulke dieren te zien, maar wel om ze te horen. Het enigste wat ik de hele tijd hoorde was mijn bedje dat me riep! Wel heel spannend om zo door de jungle te lopen in het pikke donker. Nog wel een hele grote spin tegen gekomen in een groot web, waardoor ik de hele tijd door mijn haren ging om te checken of er niet eentje in mijn haren terecht was gekomen...

De volgende ochtend (maandag) de bus gepakt naar Corazol en vervolgens naar Chetumal. Chetumal ligt net over de grens van Belize in... Mexico! Ons volgende landje! We zijn nu dus in Chetumal en het is groot! We kijken onze ogen weer uit. De mensen en de cultuur is hier toch weer totaal anders! Ik dacht dat de landen in Centraal Amerika wel een beetje op elkaar zouden lijken. Maar dit is weer totaal anders. Erg leuk die afwisseling. Internet is hier ook weer wat betaalbaarder (zo´n 8x goedkoper dan in belize) dus ik zal binnenkort even proberen wat foto´s bij mijn verhaal te zetten. Morgen gaan we het Maya Museum hier bezoeken en vervolgens gaan we verder reizen naar Tulum. Dit ligt aan de oostkust. Weer een Maya stad, maar eentje met een bijzondere ligging aan zee.

Nou, ik hoop dat alles goed met iedereen gaat en werkse nog deze week.

Rowena.

• 08 November 2005 - 07:22

Maarten:

ben de eerste eindelijk maar waar zijn de foto's van jou??

kus maarten

• 08 November 2005 - 08:05

Maria:

Lieve Rowena

Weer zo,n mooi verhaal.
    Wat maak je veel mee, geniet maar lekker in het mooie mexico. En we kijken uit naar je volgende verslag .
    En inderdaad Maarten is dit keer de eerste, nu de foto's nog.
    Roween geniet en hou ons op de hoogte van je avontuurtjes.
    Liefs mams

• 08 November 2005 - 15:25

Kelly:

Hoi lieve Roween,
    weer zo'n mooi verhaal! :D
    wauw, ben echt wel benieuwd naar alle foto's enzo!
    Dikke kus&Knuffel,Kelly

• 08 November 2005 - 18:03

Annemie:

Poeh poeh wat een lange verhalen..maar heel leuk om te lezen..wederom..
    Het is super interessant!!
    nou nog veel plezier daar, geniet ervan
    Dikke Kus Annemie

• 08 November 2005 - 18:41

Henk:

Zo te lezen geniet je er wel van.
    je kunt als je weer thuis bent er vast wel een boek over schrijven.

Groeten uit Meppel

Henk

• 08 November 2005 - 20:52

Ellen:

Ontzettende.... ontzettende... tja... wat eigenlijk! Jaloers denk ik van mijn kant! :) Jemig Roween! Ik krijg helemaal de kriebels van jouw verhalen! Ik wil ook!!!! :D Ik vermaak me nog wel in Schotland hoor! Heb veel bezoekers, m'n ouders komen aankomend weekend en het weekend daarna ga ik naar Belfast, dus ik mag zeker niet klagen! Jammer dat je niet langs kunt komen deze keer... Echt cool Roween, dolfijnen, zeekoeien, aapjes... noem het maar op! kom ik aan met m'n schaapjes hier... Als ik straks klaar ben met m'n examens in december, ben ik nog wel van plan om hier in Schotland verder rond te reizen... kan ik ook even meedoen!

Kussen en Knuffels uit het nog steeds regenachtige Schotland!

• 08 November 2005 - 21:20

Gerard:

Leuk lang verhaal. Als je op de verjaardag komt bekijken wij de foto's wel.
    Maar nu eerst:veel plezier en reis je rot

Gerard

• 08 November 2005 - 21:31

Christiaan:

Je had toch best tussen de mannen kunnen voetballen, was vast wel goed gegaan. Verder ben ik best wel jaloers, ik zou ook best wel zo'n reis willen maken. Misschien dat dat er nog wel van komt

• 08 November 2005 - 21:35

Marije:

Jeetje zeg...klinkt weer super!!! Lijkt me echt apart joh, om al die 'exotische' dieren (die volgens mij voor jou allang niet meer zo exotisch zijn, maar goed...) buiten de hokjes van de dierentuin te zien! Maar t is volgens mij ook wel erg vermoeiend allemaal he, wat dat betreft lijken me die rustdaagjes wel nodig! Ben heel benieuwd hoe je t nu in Mexico gaat krijgen, vast ook weer superleuk! Kijk alweer uit naar je volgende verhaal!

liefs, Marije

• 08 November 2005 - 22:09

Antoon:

leuk je gezien te hebben via de webcam, je zag er goed uit. En je had veel plezier houd dat zo.
    Groetjes en kus paps

• 09 November 2005 - 14:10

Monique:

Hoi nichtje,
    Ik werd helemaal relaxed bij het zien van dat rondogende platliggende aapje. Wat een sweetie!!
    Je hebt hier weer een prachtige geschiedenis neergezet. Het leest nog steeds heerlijk. Ik houd er echter wel een kleine handicap aan over. Ik struikel namelijk over alle namen. Ik begin een splaakgeblek te krijgen.
    Lieve gloetjes, Monique

• 09 November 2005 - 14:33

Michel.:

Hallo Rowena,

Wat een leuke verhalen, en leuke fotos, interessant, ik hou je site in de gaten, heel veel plezier nog, en dat je maar veel mag zien,

Groetjes uit Raalte,

Gr Rudi

• 10 November 2005 - 11:47

Marielle:

Lieve Rowena,
    Gaaf dat je uiteindelijk toch nog zeekoeien hebt gezien!! Nog bedankt voor het gezellig en leuke gesprek via de cam!! Dikke kus en veel liefs, marielle.

• 10 November 2005 - 13:39

Cecilia:

Mooie foto's en speciaal de foto waarop jij zelf staat met het aapje. Dag Rowena, nu moet ik snel aan mijn werk hier in huis.

• 11 November 2005 - 13:48

Mini:

hoi rowena ik volg je met plezier met je prachtige verhalen ik hoop dat je nog mooie verhalen schrijft ik zal ze met plezier lezen nog heel veel reisplezier. fheo mini bram en daan

• 12 November 2005 - 14:46

Diana:

Lieve Rowena Wat zijn je foto's weer mooi zeg. En het verhaal erbij zo houd je iedereen op de hoogte. Geniet elke keer weer een beetje mee. In een woord GEWELDIG! Dikke kus
    Diana

• 13 November 2005 - 14:16

Lucie:

Hoi Rowena
    Leuke verhalen,zo genieten wij ook mee, en prachtige foto's .
    Groetjes lucie Bennie
    Gabrie en kids
    en Anneke

• 14 November 2005 - 19:37

Annemiek:

Ha Rowena,zag in de scrimmage je verhaaltje en bijbehorende waarbenjij.nu adres, dus even kijkje genomen. Gave foto's! Geniet ervan!

• 14 November 2005 - 20:49

Frank Cintha:

Hoi Rowena,Het gaat goed zo te zien en te lezen.
    Geniet ervan. Liefs Cintha Frank

• 14 November 2005 - 22:47

ANTOINE:

Vooral die eenuwenoude bouwsels en beelden zijn echt HEFTIG om te zien. En jij ziet ze gwoon live! Jaloers again. Maar ook jaloers op die zwarte huilaap. Ik wil ook op de kop aan mijn staart kunnen hangen! kus

• 15 November 2005 - 21:58

Daniëlle:

Prachtige foto's bij je reisverslag! Dank je wel wel voor je kaartje ui Belize. De felicitaties komen zeker op tijd aan, omdat ik zondag jarig ben. Fijne dag! Liefs Daniëlle