Panajachel - Antigua - Copan (Honduras) - Reisverslag uit Copán, Honduras van Rowena - WaarBenJij.nu Panajachel - Antigua - Copan (Honduras) - Reisverslag uit Copán, Honduras van Rowena - WaarBenJij.nu

Panajachel - Antigua - Copan (Honduras)

Door: Rowena

Blijf op de hoogte en volg Rowena

19 December 2005 | Honduras, Copán

Ten eerste wil ik iedereen alvast erg fijne Kerstdagen wensen en een heel goed en gezond 2006!
Verder wil ik de familie Peters (en natuurlijk in het speciaal Arjen en Marlinka!) met hun zoontje Yannick feliciteren! Erg goed om te horen dat alles goed gaat met jullie en dat Yannick gezond is!

Zondag 11 december - De tour op het meer van Atitlan gedaan. Zoals ik al verwacht had was ik de enigste die de tour ging doen. De gids zou in het Engels vertellen, maar omdat ik de enigste was heb ik gevraagd of hij de tour in het Spaans kon doen en of hij het dan in het Engels zou willen vertalen als ik iets niet begreep.
Dit was natuurlijk wel een goede oefening voor mijn Spaans. We zijn eerst met het bootje naar San Pedro La Laguna gegaan. Dit was ongeveer een 30-40 min. met het bootje. Normaal gesproken doet het bootje er iets langer over, maar omdat er maar weinig toeristen waren, hadden we een wat sneller bootje. Hier hebben we even over de lokale markt gelopen. De spullen zijn hier natuurlijk wat minder kleurrijk dan op de toeristische markt, maar de mensen met hun kleding vrolijken de markt helemaal op. In de plaatjes rondom het meer werd het verschil van kleding nog duidelijker. Elke dorpje heeft dus een beetje zijn eigen Maya kleding (kleur en patroon).
Hierna zijn we doorgevaren naar Santiago Atitlan. Onderweg kwamen we langs de vulkaan San Pedro die met zijn hoogte (3030m) en prachtige ligging wel indruk op me heeft gemaakt. Als ik Guatemala nog eens ga bezoeken, dan wil ik deze vulkaan echt nog een keer beklimmen! :-)
Iets verder liggen nog de volkaan Atitlan en de vulkaan Toliman. De vulkaan Toliman heeft 2 kraters, wel heel appart om te zien. Het was een hele heldere dag met bijna geen wolken, dus daar hadden we wel heel erg veel geluk mee. In Santiago weer even over de markt gelopen. Blijft leuk om over de gedeeltes met etenswaren te lopen. Geen idee wat er allemaal ligt! ;-) Ook was in dit plaatsje een iets andere vorm van San Simon. (zie verhaal ergens aan het begin van mijn reis - vanuit Antigua). Hier word hij Maximon genoemd. Maximon woond elk jaar in een ander huis. Gewoon bij iemand in huis. Een kamer word dan omgebouwd tot een soort kerkje, versierd e.d. (Maya) mensen gaan bij Maximom op bezoek om geld, frisdrank (veel cola), alcohol of sigaren/sigaretten te geven. Zij geloven dat als zij dit geven aan Maximon, Maximon hun dan gaat helpen. Natuurlijk werden er ook weer de nodige kaarsjes aangestoken. Maximon zag er wel iets anders uit dan San Simon die ik al eerder had gezien. Deze pop was echt helemaal aangekleed en had een stapel stropdassen om zijn nek hangen. Elke stropdas heeft hij gekregen van mensen die daadwerkelijk geloven dat ze hebben gekregen wat ze van Maximon vroegen omdat Maximon daarvoor gezorgt heeft. (een houten pop!). Maarja, het kan soms best goed zijn om ergens in te geloven he?! ;-) Een sigaret die aan hem werg gegeven werd daadwerkelijk in de mond gestopt en hij begon echt te roken. :-) Ook word de acohol gewoon in de mond van Maximon gegoten. Gedacht word dat de helpers dit gewoon in de pop opvangen en daar later zelf van genieten van het drankje. ;-) Weer een aparte ervaring rijker! Nog even langs een kerk gelopen en het plaatsje zelf en toen verder naar het laatste plaatsje: San Antonio Palopo. Hier waren de lokale mensen een potje voetbal aan het spelen voor geld. Erg leuk om te zien hoe het er in het dorpje op een zondag aan toe gaat. Vele malen belandde de voetbal in het water en moest er even gewacht worden voordat er verder kon worden gespeeld. ;-) Natuurlijk weer vele Maya's (veel vrouwtjes of kinderen) tegengekomen die van alles proberen te verkopen. Soms gaan ze wel heel laag met de prijzen en zou je denken dat ze er echt bijna niets op zouden verdienen. Het geld is op sommige plaatsen dus wel hard nodig...
Het was een erg gezellige, geslaagde dag en mijn Spaans nog geoefend ook!
'S middags had ik het busje naar Antigua. 'S avonds was het leuk om Susan weer te zien, wat gegeten en weer lekker bij gekletst.

Maandag was weer mijn eerste dag les in Antigua. Dit keer een andere lerares, Edelma. Wederom een erg goede lerares, daar heb ik wel erg mee gebofd. De lessen waren erg gezellig deze week en we hebben enorm gelachen! :-) (als je een taal probeerd te leren onstaan er nogal eens wat taalgrapjes! ;-) Ik heb de hele week gewoon weer les gehad van 8-12 uur.
Maandagmiddag veel dingen geregeld, bus naar Honduras (voor zaterdag), visa voor Cuba e.d.

Dinsdagmiddag ben ik met Susan en 2 andere Nederlanders (Maarten en Stephanie) naar Pastores gegaan. Dit is het plaatsje waar ik in oktober nog modder heb lopen scheppen. Dit keer zijn we er heen geweest om de lokale economie te helpen. Pastores is bekend om zijn (cowboy)laarzen.
2 mooie paren laarzen gekocht, aangezien we thuis toch dezelfde maten hebben, kunnen we mooi samen doen. ;-) 'S avonds lekker uitgeweest en toen heb ik me toch maar gewaagd aan de salsa op de dansvloer. Ik heb de hele avond staan dansen. Wel iedereen gewaarschuwd dat ik maar 1 groepsles had gehad en het dus nog niet echt kon. Wel erg gelachen natuurlijk! :-)

Woensdagmiddag werd er (YES!) gevoetbald met leerlingen en leraren van de school. Het was natuurlijk weer erg leuk om weer eens een keertje te voetballen na ong. 2 maanden! :-)
Na het avondeten vroeg Debby (meisje uit Zweden die ook bij mijn in het gezin zat, verder is er nog een jongen uit Zweden, Anders) of ik misschien zin had om mee naar de sportschool te gaan, omdat daar een spinningles was. Ik was al wel een beetje moe van het voetbal, maar het leek me altijd al eens leuk om spinning te proberen, dus ik dacht waarom niet? Pfoeh! Toch iets vermoeiender dan ik dacht! Wist ik veel dat je ook staand moest gaan fietsen! Dat konden mijn kuitjes dus niet meer aan... maar het was een hele ervaring om in zo'n lokale sportschool een les te volgen. De warme douche na tijd was het ook meer dan waard! :-)

Donderdagmiddag zijn we naar de toeristische markt gegaan en hebben we daar nog een beetje rondgelopen. Om 5 uur had ik dan mijn eerste prive salsa-les. Ik had een hele aardige dansleraar en vond het wel leuk. Gewoon de basispasjes geleerd en een draai.
De vrouw van het huis (Alicia) noemde mijn naam nog in haar gebed. Normaal bidden ze niet hardop bij het eten. Ik vond het wel onwijs lief. Omdat ik er vrijdag voor het laatst zou zijn en dat het maar goed met me mocht gaan en dat ik misschien terug kon komen. Erg lief! Dezelfde dag heb ik de familie ook nog mijn kerstfoto/kaart gegeven. Ze hebben nogal moeite met mijn naam (net als de rest van Centraal Amerika) en ik had mijn naam er maar even bij opgezet. De foto/kaart waardeerden ze erg. Mocht ik nog eens terug komen naar Guatemala (misschien om mijn Spaans nog wat te verbeteren) dan ga ik ze zeker nog eens opzoeken. 'S avonds nog uit eten geweest, omdat Maarten (jongen uit Nederland) jarig was. Bijna alle mensen kwamen of uit NL of uit Zweden. Was wel gezellig. Lekker zo'n pizza! ;-)

Omdat mijn dansles gisteren wel beviel heb ik op vrijdagmiddag nog een les gehad. Helaas had ik dit keer een dansleraar die iets meer zeurde. Susan had me al gewaarschuwd (Susan heeft onwijs veel lessen gehad) dat er een leraar was die constant zeurde over zijn arm, omdat hij daar iets mee heeft gehad in het verleden). Al gauw werd me duidelijk dat het deze leraar was die mij les aan het geven was! ;-) Niet te hard... pas op dit... pas op dat... dat ik zoveel kracht had in mijn armen. Heb ik hem ook maar verteld dat ik aan zelfverdediging heb gedaan en het daardoor waarschijnlijk kwam. Bij de salsa moet je ook helemaal de man volgen... best moeilijk! Heb wel onwijs gelachen weer deze les, maar het is me duidelijk geworden dat ik het toch beter bij de zelfverdediging, voetbal e.d. kan houden! ;-) Waarschijnlijk iets meer mijn ding! :-)
'S avonds zijn Susan en ik + nog wat Zweden nog uitgeweest. Wel verassend was was dat mijn dansleraar (die echt de HELE tijd aan het zeuren was) mij wel vroeg of ik wou dansen. Wel heel geinig, want dat had ik niet gedacht. Toch maar vriendelijk bedankt, een uurtje was wel voldoende... ;-) Wel nog een beetje op de reggeatone gedanst. Het was erg leuk en natuurlijk weer mijn Spaans flink geoefend. Uiteindelijk nog een uurtje geslapen en toen ging ons busje naar Copan - Honduras! Gelukkig nog een beetje geslapen in het busje.

Zaterdagochtend dus om 4 uur met het busje. We kwamen ongeveer 10-half 11 aan. Maarten kwam ongeveer 12 uur aan. Daar was hij dan eindelijk! :-) Het kwam goed uit dat hij ook moe was (UK - NL - Frankrijk - New York + 3/4 uur met de bus) dus we hebben het die zaterdag lekker rustig aan gedaan. We zijn 's avonds nog even het dorpje ingelopen. Er was een of andere mis op het centrale plein en er was een bruiloft in de kerk...

Zondagochtend wederom rustig aangedaan. Lekker een broodje met echt Nederlandse kaas gegeten. (dankzij Maarten! :-) en de Maya ruines van Copan bezocht. Het was wel weer leuk om te zien, maar heel erg vind ik het toch niet dat dit de laatste ruines waren die op ons lijstje stond. ;-) Genoeg oude stenen gezien, een beetje te verwend na al die andere Maya stenen denk ik...
Bij de entree was nog een groep papagaaien. Hele mooie kleuren, rood, blauw en geel! Ook liepen er grote knaagdieren rond, lijken op kleine Mara's. Maar wat de exacte NL benaming ervoor is, daar zijn we nog niet helemaal over uit.

Nog bedankt voor alle leuke berichtjes op de site en de Kerstkaartjes die we hebben ontvangen.
Ja Rianne, ook die van jou is overgekomen! ;-) Ook bedankt namens Maarten. Terwijl ik de foto's op mijn site ga zetten, gaat Maarten zo samen met Susan naar de grens van Honduras-Guatemala. Hij is namenlijk een beetje jaloers op alle landen die ik heb bezocht (en daar komen natuurlijk nog bij: Cuba, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica en Panama!), dus dat probeerd hij nu een beetje bij te werken. We zitten op zich ook maar 15-20 min. van de grens vandaan, dus supergek is het niet! ;-)
Het bewijs dat hij in Guatemala is geweest zal ik later nog wel op de site zetten! ;-)
Morgen gaan we naar het eiland Roatan om daar een duikcursus te doen. Daar verblijven we zo'n 5 dagen,vervolgens gaan we Kerst aan het strand in Tela vieren. Natuurlijk erg veel zin in! Wel spannend dat duiken, ik ben benieuwd! Nou, veel plezier in de sneeuw en tot het volgende bericht!

XXX + liefs,
Rowena en Maarten.

--------------------------------------------
Na al heel wat tijd achter de computer gezeten te hebben om mijn foto's op de site te zetten, houd mijn camera ermee op (comp is zo sloom en nu is de batterij van mijn camera leeg!). Jullie houden dus wat foto's van me te goed, maar die zet ik er waarschijnlijk op vanaf Tela, want Roatan schijnt het nogal duur te zijn om te internetten. Sorry hiervoor en tot de volgende keer!

• 18 December 2005 - 23:09

Els:

Laat ik nou de eerste zijn, veel plezier en een fijne vakantie Groeten Els en Henk

• 19 December 2005 - 00:00

Maarten:

Dat is niet de bedoeling, dat jij de eerste was. Ik heb geen stempel gekregen maar wel in guatemala geweest en Susan is mijn bewijs

• 19 December 2005 - 06:59

Gerard:

Wel een mooie bus zo een chickenbus, maar lijkt mij niet comfortabel zitten.
    Kun je geen 2-hands op de kop tikken.
    Bij jij nou groot of zijn zij klein(calimero)
    veel plezier.
    mooi verhaal.
    warme kerstfeest.
    en tot volgend jaar of eerder(een bericht).

• 19 December 2005 - 08:08

Maria:

Hoi Rowena en Maarten
    Wat een mooie haardracht staat je goed.
    En zo te horen gaat het met maarten ook goed. Geniet samen en maak veel plezier.
    Weer een mooi verhaal en mooie foto's.
    Tot de volgende keer.
    Jullie ook fijne Kerstdagen.
    Groetjes en dikke kus mams xxxxxxxxxxxx

• 19 December 2005 - 08:17

Annemie:

Ha roween en maarten
    Wat een leuke verhalen toch weer, nogmaals bedankt voor je kerstkaartje, was er erg blij mee. Nou heel veel plezier daar samen en hele fijne feestdagen toegewenst. Dikke Kus XXX
    Annemie

• 19 December 2005 - 09:46

Ellen:

Hey Roween en Maarten!!
    Jemig zeg, ben zelf een weekje aan het rondreizen en jij hebt alweer 2 berichten op je site staan!! Super!! Zal de vorige zometeen ook nog even lezen!! En hartstikke bedankt voor je foto kerstkaart!! :) Ben gisteren teruggekomen en nu nog druk de koffers aan het uitpakken... Zal ook deze week even mijn verhalen op de site plaatsen!!
    Heel veel plezier saampjes, lekker genieten van elkaar en hele fijne feestdagen!!!!
    dikke knuffels voor allebei!!

• 19 December 2005 - 11:10

Ferdy:

Nu heb je in al die maanden al heel veel moois gezien,inclusief de Hondurese PIMP MY RIDE.Gelukkig heb je die mooie foto met ons willen delen!Vind het wel super voor je dat Maarten er nu is dan heb je toch een echte kerst.Volgens mij heb je niet eens echt zelfverdediging nodig daar met al die kleine kereltjes.Dat wordt dan nog wat als Maarten daar door die dorpjes loopt.Voor dat ie het weet heeft ie een handvol stropdassen om zijn nek een sigaret in zijn mond en een paar baco`s in zijn mik.Wel grappig.Ik wens jullie heel veel plezier en al vast een hele mooie kerst samen.Geniet er van en succes met het zoeken van een kalkoen.
    Doei Doei
    Groetjes Ferdy

• 19 December 2005 - 12:31

Marije:

Wat een onwijs leuke foto's van jou met die gids en die met die haardracht zeg! Geweldig! En ook wel n heel apart verhaal over die Maximon...Mja..zoals jij ook al zei: t is niet verkeerd om ergens in te geloven...;) Heel veel plezier daar met z'n tweeën (zal wel n bijzondere kerst worden op deze manier he...) en tot mails!
    liefs, Marije

• 19 December 2005 - 20:11

Antoine Vanuit Amsterdam:

Ik wil ook!!!!!

• 19 December 2005 - 21:55

Gerry:

Hola Rowena como estas, que vacacion tan bonita estas pasando. Las fotos de Antigua me ,gustaron mucho pues son lugares conocidos pues yo fui antes a Guatemala. Que alegre que Maarten esta ahora contigo en Centro America asi estan juntos para Navidad y año nuevo. Que rapido ha pasado el tiempo,, pues ya estas casi tres meses de estar en Centro America dentro de dos meses biene de nuevo para Holanda de regreso con muchas experiencias nuevas y lindos recuerdos.Y ahora cuando estes de nuevo aqui podemos hablar juntas en Español. Te deseamos una Feliz Navidad y Año Nuevo y muchos saludos de todos aqui, tambien para Maarten. Besos de la fam Peters en Ulft.

• 20 December 2005 - 05:57

Gerrie Marjolein:

Wij wensen je een fijne kerst en een gelukkig niewjaar.en wat een mooie fotos van je. Dag Rowena

• 20 December 2005 - 16:15

Joke En Herman:

Wij wensen mooie kerstdagen .Het zal vast heel aardig zijn dat Maarten is aangekomen. geniet er van.
    Groeteen Joke Herman

• 20 December 2005 - 17:44

Rudi:

ROWENA STEL ME NIET TELEUR MET DIE SPINNING VAN JOU IK HEB JOU HET FIETSEN ZO VAAK VOOR GEDAAN.
    EN VEEL PLEZIER DIT KEER MET JULLIE TWEE,TIPJE VAN JE OOMPJE DOE HET RUSTIG AAN .
    EEN PRETTIGE FEESTDAGEN GEWENST!!!!!!!!!

• 20 December 2005 - 20:43

Kelly.:

Hoi lieve roween,
    Alvast fijne feestdagen!! Samen met maarten en ook met susan natuurlijk :D.. Echt een hele mooie kerstkaart, daar kan geen ander tegen op ;) De tijd gaat snel.. over bijna 2,5 maand ongev. alweer hier, :D GENIET! en tot snel weer! DIKKE KUS,KELLY!

• 21 December 2005 - 07:36

Rowena:

Het lijkt mij ook heerlijk een aantal dagen omgeven te zijn met zo'n "lachebek" Het zullen best wel tevreden mensen zijn, maar jij vrolijkt ze ook nog eens op!
    Maarten,
    Heb je je eerste salsalessen ook al gehad?
    Lieve groetjes en nogmaals bedankt voor de reuzeleuke kerstwens

• 21 December 2005 - 07:37

Monique:

En die groetjes kwamen dus van mij.

• 21 December 2005 - 09:21

Marielle:

Lieve Rowena,
    Met de kerstdagen zal ik je nog eens extra missen, maar in gedachten zijn we toch nog heel dicht bij elkaar!!! Volgend jaar wel samen kerst vieren he? :-) Hele fijne kerst en daarna kunnen we gaan aftellen! Heel veel liefs, Marielle.

• 21 December 2005 - 12:55

Ans:

Hallo Rowena
    Kijk op nationalgeographic.nl of .com voor artikel over maya's.

Misschien is het mogelijk om je tekst eerst in word of nieuw bericht te typen en daarna pas verbinding maken met je website. Alles selecteren, kopieren, plakken. Probeer het eerst met een klein stukje tekst voor dat je alles dubbel moet doen. Als het lukt hoef je niet alles on-line te typen, een stuk goedkoper.
    Groetjes Ans

• 23 December 2005 - 13:29

Cecilia:

Rowena en maarten, dank je voor de felicitatie voor Arjen en Marlinka, ik heb het uitgeprint voor de kleine uk om het te bewaren. Heel byzonder uit het verre Honduras! Jullie samen een fijne Kerst en een goede jaarwisseling. Op naar Cuba in 2006. Lieve groet, ook namens Arjen, Marlinka, Leo en Niels

• 23 December 2005 - 13:30

Cecilia:

Sorry Maarten voor de kleine letter.

• 24 December 2005 - 12:21

Antoon En Maria:

Hoi rowena en maarten
    Gefeliciteerd met het behalen van je duikdiploma! :D Prettige kerstdagen toegewenst van paps en mams!! Ook aan suzan!

• 24 December 2005 - 16:20

Frank Cintha:

Fijne kerstdagen en een heel gelukkig en gezond 2006.
    Groeten uit het mooie Ulft. Liefs Cintha Frank.

• 24 December 2005 - 17:27

Ferdy En Marielle:

Lieve Rowena en Maarten!
    Een hele en bijzondere kerst toegewenst! Gefeliciteerd nog met het behalen van jullie duikdiploma! Super! Fijne dagen!
    Veel liefs, ferdy en marielle.

• 24 December 2005 - 17:34

Kelly & Michel:

FIJNE KERST!
    DIKKE KUS!

• 24 December 2005 - 17:41

KARENENANTOINE:

HOHOHO!!! MERRY CHRISTMAS!!! Vier dikke zoenen. (....Hebben jullie wel sneeuw....? ;)

• 26 December 2005 - 21:19

Kelly:

2 lege plekjes waren er nog, kerst was anders zonder jullie.. we hebben je erg gemist!
    we hebben t natuurlijk wel leuk gehad en ik hoop jullie ook!!
    Lekker warm zeker? Hier was t koud en niet eens sneeuw.. maarja :D
    Dikke kus

• 28 December 2005 - 10:16

Doro!!:

Heeee Roween!!!
    Dank je voor je kaartjes, ik stuur je post gewoon naar je ouders' adres, ok?

Leuk om te lezen dat je het gelukkig goed naar je zin hebt daar:)

We moeten absoluut een keertje gaan afspreken als je weer terug bent in Nl:)

HELE FIJNE KERSTDAGEN GEWENST VOOR JOU EN MAARTEN EN EEN GELUKKIG EN SPANNENDDDD 2006 ;)

Xxx Doro!!